Feng Shui szabályok a tökéletes nappalihoz

A nappali az a hely ahol összegyűlünk a szeretteinkkel, pihenünk, szociális életünket éljük, vagy éppen hobbinknak hódolunk. Egy rosszul berendezett nappali stresszt és idegességet okoz, míg egy gondosan, a Feng Shui alapvető szabályai szerint berendezett szoba nyugalmat és pozitív energát áraszt. A Feng Shui egy ősi kínai elv ami az áramló energiákat igyekszik kiegyensúlyozni. A Feng Shui szerint az emberekre hatással van a környezete. Kövesd az alábbi útmutatást és irányelveket a tökéletes és kiegyensúlyozott nappalihoz.

A Feng Shui-t a magyar nyelvben gyakran említik Fengsuj-nak, azonban mi a cikk írása során a jobban elterjedt nemzetközi írásmódot alkalmazzuk.

Kanapét és fotelt tilos háttal az ablak alá helyezni

Ha háttal az ablakhoz helyezzük a kanapét akkor az súlyosan sérti a Feng Shuit. Nem csak gátolja a ki- és beáramló energákat, de a családot és vendégeket is állandó megfordulásra készteti, hogy kinézzenek az alakon. Bármilyen tájkép vagy természet látványára büszkének kell lenni és a tér részévé kell tenni. Még az is ajánlott, hogy a szembefalon tükröt helyezzünk el, úgy, hogy abban a csodálatos tájat lássuk viszont.

Minden ülőhelyről rálátást kell biztosítani az ajtóra

Kanapé elrendezés a nappaliban
Kanapé elrendezés a nappaliban

Az emberek ösztönösen idegessé válnak, ha nem látják az ajtót. Látni akarjuk, ha behatoló próbálkozik betörni a terünkbe, valamint az is fontos, hogy szükség esetén gyorsan elhagyhassuk a helyiséget. A nyugtalan energiák megelőzése értekében úgy helyezd el a bútorokat, hogy minden ülőhelyről jó rálátás legyen az ajtóra, így mindenki nyugodtabbá fog válni.

Helyezz el a kávézó asztalon egy tál kristályt vagy pénzérmét

A kristályok, ékkövek és pénzérmék a vagyont szimbolizálják. Egy tállal ezekből automatikusan bevonzza a további vagyont és gazdagságot. Nem szükséges, hogy az elhelyezett szimbolumok valódiak legyenek. A tál lehet tetszőleges anyagból, nem befolyásolja a hatását. A szándék és a szimbolum már elég a jólét bevonzásához.

Pozitív festményeket és fényképeket helyezz a falra

Ahhoz, hogy pozitív energiákat vonzz a nappaliba, nagyon fontos, hogy olyan dekorációk legyenek a falon amik pozitív energiát árasztanak. Ha a letisztult stílus híve vagy, akkor nézd meg a habból készült nappali dekorációinkat, ha viszont a klasszikus stílust kedveled, akkor figyelj, hogy a kihelyezett képeken ne legyen rossz időjárás, vagy szomorú ember.

Takard el a TV-t ha nincs használatban

A Feng Shui szerint nagyon óvatosan kell bánni a tükröződő felületekkel. A tükröződésben csak kellemes látvány lehet, mint például a táj az ablakban, vagy egy szép festmény/kép. A kikapcsolt TV képernyője tükörként viselkedik, ezért figyeljünk rá, hogy olyan helyre helyezzük ahol könnyen eltakarhatjuk, ha nincs használatban. Mivel letakarni nem esztétikus, és a lesüllyeszthető TV-t is kevesen engedhetik meg maguknak, kihasználhatjuk a tükröződést, és megválaszthatjuk úgy a helyét, hogy a fentebb említett pozitív dolgokat tükrözzék.

Lomtalanítás és rendrakás

A mai világ és a reklámok arra ösztönöznek, hogy folyamatosan vásároljunk és gyűjtsünk össze minél több tárgyat. Végül az ember azon kapja magát, hogy rengeteg lom veszi körül, amit már évek óta nem is használt, de nem tud megszabadulni tőlük. Nem könnyű elengedni a dolgokat, de muszáj megtennünk mert a sok lom a Feng Shui ellensége, mivel gátolja az energiák áramlását. Ezzel a lépéssel nem csak a Feng Shuit tudjuk növelni, de a lelkünknek is jót teszünk azáltal, hogy ráeszmélünk a javak halmozása nem szükséges az élethez.

A Feng Shui 5 alap eleme

Fények és elemek egyensúlya
Fények és elemek egyensúlya

A belső dekorációk kialakításánál az 5 alap elemből építkezzünk: Fa, Víz, Tűz, Föld és Fém.

Mint mindenben, itt is törekedjünk az egyensúlyra, különben az egyes elemek negatív hatásait is bevihetjük otthonunkba.

Használjuk ki a fények hatásait

A halvány világítás van mikor segít, de gyakran nyomott hangulatot teremt. Figyeljünk oda, mert a jó fények az Feng Shui alapjai. Ne legyenek sötét folyósok, vagy sötét sarkok a szobában. Válasszunk magas fényerejű lámpatesteket, a jobb és erősebb hatás eléréshez, mert a fénynek közvetlen hatása van a lelki állapotunkra. Napközben nyissunk ki minél több ablakot, és engedjünk be minél több fényt.

Kezdd kicsiben

Első lépésként nyisd ki a bejárati ajtót gyakrabban, ezzel beengedve az energiákat, ha a társasházban ez nem lehetséges, akkor az ablakok kinyitásával hasonló hatást érhetsz el. Vásárolj néhány növényt, mert a zöld növényeknek nyugtató hatása van.

Törekedj az egyensúlyra

Visszatérve az Feng Shui elemeihez, nagyon fontos, hogy ezek az elemek kiegyensúlyozottan működjenek együtt. Egy gyertya a fa asztalon jó példa arra, hogyan helyezheted el egyszerre a tüzet és a fát.

Engedd be a természetet

Egy-egy növény erre tökéletes eszköz, azonban itt se essünk túlzásba, és ne változtassuk a nappalit esőerdővé, elég egy-egy üres helyet kitöltenünk velük.

Fókuszálj az áramlásra és a pozitív energiákra

Az egyik legfontosabb elem a Feng Shuiban, hogy tökéletes harmóniát hozzunk létre az életterünkben. Bár a fenti útmutatások gyakran segítenek, mindannyian különbözünk és más-más igényeink vannak, ezért fontos, hogy ismerjük magunkat és úgy rendezzük be a nappalit, hogy egyszerre érezzük magunkat kényelmesen, legyünk produktívak, és lehetőleg segítsük az energiák áramlását.

Elsőre bonyolultnak és félelmetesnek tűnhet a Feng Shui, azonban lehetséges ezeknek a filozófiáknak egy részét is használni, mely már magában számottevően javíthatja mindennapjainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük