Hálószoba berendezése a Feng Shui elvei alapján

Problémád van az alvással? Fogadni mernék, még sosem gondoltál az energiaáramlásra, mint problémára a hálószobádban. Előző cikkünkben a nappalival foglalkoztunk, az ott található alapelvek most is érvényesek lesznek, így ha még nem olvastad azt, akkor azt javasuljuk, hogy azzal kezdd.
A jó alváshoz elengedhetetlen, hogy a szobádat a béke, nyugalom és a pihenés helyévé varázsold. Sokat tehetsz ezért a bútorok átrendezésével, ha szem előtt tartod a feng shui alapvető szabályait.

Mi a feng shui?

A Feng Shui egy ősi kínai elv, ami arra törekszik, hogy a lehető legjobban áramoljon a Csí. A Csí a feng shui alapja. A Feng és Shui szavak jelentése szél és viz, mindkettő természeti elem természetesen áramol, és azt az energiát szimbolizálja, ami mindannyiunk életében jelen van.

Szakértők szerint a szobák negatív és pozitív energiák összessége, melyeket muszáj egyensúlyban tartani. Egy bútor elrendezése tudja az egyensúlyt erősíteni, de akár felborítani is.

Feng Shui a hálószobában

Valózínűleg te is a napod jelentős részét töltöd a hálószobában, remélhetőleg legalább 7 órát az éjszaka során. Miközben alszol energiát vessel át a szobából, ezért a pozitív energiák jelenléte kulcsfontosságú.
A jó energiáknak köszönhetően jobban fogsz aludni, kipihentebb leszel, és a partnereddel is szorosabb kapcsolatot tudsz kialakítani.

Példa, egy jól berendezett hálószobára
Példa, egy jól berendezett hálószobára

Az ágy

Az ágyadnak stabil fejtámlábal kell rendelkeznie, lehetőleg fából, így ez közelebb hozza a természetet és egyszerre biztosítja a comfort és a stabilitás érzését. Ideális esetben kétszemélyes vagy még nagyobb ágyra van szükség, ami annyira magas, hogy a padló és az ágy között az energia áramolhasson. Az energiáknak áramolnia kell a test körül, ezt semmiképp se gátold meg azzal, hogy a földre helyezed a matracot.
Az ágy fejtámlája a falhoz legyen tolva, kivéve, ha ablaknál van, mert akkor meg kell hagyni a távolságot az ablak és az ágy között. Úgy helyezd el az ágyat, hogy fekvő helyzetben is könnyen ráláss az ajtóra. Ideális esetben az ágy fejtámlája az ajtóval szemben lévő falnak van tolva, de úgy, hogy ne közvetlen az ajtóval szemben legyen.
Az egyensúlyra olyan szempontból is törekedni kell, hogy az ágy mindkét oldalról megközelíthető legyen, és lehetőleg mindkét oldalon legyen éjjeliszekrény.

Műszaki eszközök

A digitalis korszakban ezt tűnik a legnehezebbnek elkerülni. Bármilyen elektronikai eszköz rossz hatással van rank, főleg mellőzzük a számítógép, TV és telefon használatát a hálószobánkban. Nem cask elterelik a figyelmünket az zavartalan alvásról, de elektromágneses mezejük miatt fizikai hatással is vannak ránk. Ha mégis szükséged van a telefonra, akár ébresztő, akár fontos hívás miatt, akkor a telefont az ágyról nem elérhető helyre tedd.

Színek

A hálószobában használd a föld színeit vagy az emberi bőr árnyalatait: tort fehér, barna, krém, barack. A túl élénk színek zavarni fogják a pihenésed.

Ez igaz a falak, a bútorok, és minden dekorációs tárgy színére is. Ha más szín a kedvenced, teljesen azért nem kell megválnod tőle, kisebb mennyiségben becsempészheted a hálószobába is, csak ne ess túlzásba.

Párok

Az éjjeli szekrénnyel kapcsolatban már említettük, hogy milyen fontos a páros elemek használata, azonban ez a többi tárgyra is igaz. Legyen két párna, két lámpa, két ugyanolyan szék, két összeillő műtárgy. Ez erősíteni fogja a párkapcsolatot, ha pedig egyedülálló lennél, akkor segíteni fogja a párkeresést.

Tükrök

A tükrökkel óvatosan kell bánni, mert azok rossz elhelyezése felerősíti a negatív energiákat. Például egyes szakértők szerint az ágy feletti tükör egy harmadik felet vonz be a kapcsolatba, ezzel elrontva azt. Ha mindenképp szeretnél tükröt a hálószobába, akkor azt elhelyezheted a szekrény ajtajának belső oldalán, így csak akkor van szem előtt, ha használni szeretnéd és kinyitod az ajtót.

Érzékek

Az alábbi 5 érzékünk figyelembevétele egyaránt fontos a jó alváshoz.

  • Látás: Megfelelő színválasztás
  • Hallás: A lágy, ismétlődő hangok segítik az alvást. Vannak akik a fehérzajt kedvelik, míg mások lány zenét hallgatnak.
    Az interneten rengeteg jó nyugtató zenét lehet találni. Például itt és itt.
  • Szaglás: Illóolajok és párásító használatával kedvező hatást érhetünk el, azt illat választásakor részesítsük előnyben a levendula, mentalevél és ilang-ilang illatokat.
  • Ízlelés: A hálószobába ételt vinni szigorúan tilos, a frissítő folyadék azonban megengedett.
  • Érintés:  Válassz puha, meleg és kényelmes ágyneműt, hogy szinte hívogasson lefekvéshez.

Műtárgyak és dekorációk

Helyezz el egy szép képet az ággyal szembeni falon, hogy minden reggel azt pillantsd meg először, azonban arra figyelj, hogy ez a kép pozitív energiákat sugározzon, vidám témával és szereplőkkel. A kép vizet és magányos embereket semmiképp se ábrázoljon. Azonban a sok ember kihelyezése a falra szintén negatív hatással lehet, mert azt az érzést kelheti benned, hogy megfigyelnek, így nehezebben fogsz elaludni.

Egy könnyed polisztirolból készült hálószoba dekorációval nem lőhetünk mellé, a megfelelő színt kiválasztva tökéletes dísze lesz a szobádnak.

Fények

A hálószobában halvány limitáld mind a természetes, mind a mesterséges fényeket, különben megzavarhatják az alvásodat. Alvás előtt pedig próbálj minél több fényt kizárni, redőnnyel, reluxával, vagy a megfelelő sötétítőkkel.

Kacatok

A feng shuiban a kacatok alapvetően tiltott elemek, így ez a hálószobában is igaz. Csak a szükséges tárgyakat tartsd itt. Még az ágy alatt sem tarthatsz fölösleges tárgyakat.

Összegzés

A hálószoba a legfontosabb hely a házban, nagy hatással vannak ránk az itt lévő energiák, így a berendezésekor fontos, hogy szem előtt tartsuk az itt felsoroltakat, és biztosítsuk a kedvező energiák áramlását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük