Minimalizmus, mint lakberendezési stílus

Ha szereted az egyszerű a rendezett tereket, és téged is elégedettséggel tölt el, amikor egy nagytakarítás és rendrakás után körbenézel a szobában, akkor biztosan kedvelni fogod a minimalista stílust. A minimalista dizájn a bútorok és dekorációk körüli térre helyezi a hangsúlyt, továbbá azok funkcionalitását legalább annyira fontosnak tartja, mint a megjelenésüket.

Azok a rendezett terek, amik a minimalizmusnak legalább részben megfelelnek, még nem veszítik el a karakterüket, viszont élvezhetjük az elegancia felszabadító hatását és a nyugalmat, amit áraszt.

A minimalizmus története

A minimalista stílus a 20. században kezdett elterjedni. Legfőbb elve “a kevesebb több”, és sok jellemzőjét a japán belsőépítészetből örökölte, ahol a funkcionalitást és a szükséges minimumot részesítik előnyben. A japán hatások mellett néhány kiemelt építész is nagyban befolyásolta az alakulását, mint például Ludwig Mies van der Roche, valamint a De Stijl holland képzőművészeti és építészeti csoport.

A stílus alapköve, hogy a lakberendezés során a lehető legtöbbet érjük el a minél kevesebbel. Gondosan megválogatott bútorok és dekorációk, melyek tökéletesen kiegészítik egymást, anélkül, hogy feleslegeket vinnénk be otthonunkba.

A rendetlen, elhanyagolt otthon rossz hatással van ránk lelkileg. Kutatások kimutatták, hogy a rendezetlen és piszkos otthonba hazaérkező emberek gyakran szenvednek depressziótól és szorongástól. A környezetnek óriása hatása van a hangulatunkra és érzelmeinkre, ezáltal a fizikai állapotunkra is. Mindezeket figyelmembe véve kijelenthetjük, hogy a lentebb leírt tanácsok az életünk egészére pozitív hatással lehetnek.

Nézzük meg sorba, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni a szoba berendezése során.

Minta egy minimalista nappalira

Törekedjünk az egyszerűségre

A minimalizmus szóra tulajdonképpen használhatnánk az egyszerű és praktikus szavakat is szinonímaként. Ez nem azt jelenti, hogy a szép dolgokat el is kell hagynunk. Inkább azt, hogy a tárgyak megválasztása során azok hasznosságát is ugyanúgy figyelembe kell vennünk, mint az esztétikai jellemzőit.

Hasznos tárgyak

Egy minimalista otthonban minden tárgynak meghatározott szerepe van. Bár a dekorációs elemek továbbra is részei a stílusnak, a fő cél, hogy olyan tárgyaink legyenek, melyek meghatározott okkal vannak a nappaliban, hálószobában, gyerekszobában vagy épp a konyhában.

Minimális dekoráció

Igyekezzünk a dekorációt úgy megoldani, hogy minél kevesebb tárgyat használjunk, ennek ellensúlyozására minél minőségibb, és minél robosztusabbat. Például szobanövényből csak egy-kettőt vegyünk, de azok lehetnek nagy méretűek, ugyanígy képből se tegyünk a falra egy-kettőnél többet. Díszíthetjünk falainkat egy nagyméretű polisztirol dekorációval, de akár különleges festéssel is díszíthetjük a falat.

Nyugtató színpaletta összeállátása

Földszínek árnyalatai

A tökéletes hatás eléréséhez fontos, hogy lehetőleg ne használjunk több mint két színt. A fekete és a fehér nagyon elterjedt színek a stílus használata során, azonban a halvány pasztelszínekkel szintén jól dönthetünk. Figyeljünk arra, hogy egységes hatást érjünk el. Ezzel a színválasztással könnyed, levegős és nyitott otthont érhetünk el.

Egyszerű padlóburkolatok

A mintás szőnyegek és a színes csempék ezúttal tiltólistán vannak. Törekedjünk a letisztult, természet színeket használatára a szőnyeg és a burkolatok esetén is. Szőnyegből helyiségenként maximum egyet használjunk, ez lehet nagy méretű is, ami a szoba díszeként magára vonzza a tekintet.

Okos tárolási megoldások

Gyakori tévhit, hogy minimalista stílust vagy nagy alapterületű házakban és lakásokban lehet kialaktani. Valójában kisebb terekben is kialakítható, és ott van leginkább szükség a térnövelő hatására. A kulcs a kis lakásoknál, hogy olyan tárolási megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek a térbe tökéletesen illeszkedve a lehető legkevesebb helyet igénylik. Például egy tárolós puff sok olyan tárgyat tud elnyelni, melyekre a mindennapjainkban nincs szükség, azonban megszabadulni sem tudunk tőle, mert alkalmanként nagy szükség van rájuk

Ha már idáig eljutottál cikkünkben, akkor biztos, vagyok benne, hogy meghoztam a kedvedet, hogy elindulj a minimalista stílushoz vezető úton. Hogy meglegyen a kellő motivációd az első lépéshez, összefoglalom, milyen előnyökkel fog ez járni.

Könnyebb és gyorsabb takarítás

Azáltal, hogy kevesebb bútorod és kacatod lesz, sokkal egyszerűbb lesz a takarítás, és rengeteg időt fogsz megtakarítani a jövőben ezáltal.

Kellemes, nyutató környezet

Egy stresszes munkanap után örömmel fogsz hazaérni, és az otthonod a nyugalom szigete lesz számodra.

Időtlen stílus

A minimalista stílus olyan bútorokat és színeket követel meg, amik sosem fognak kimenni a divatból, így többet nem fogsz sóvárogni egy-egy rövid ideig tartó divatos stílus után, ami miatt néhány évente a szobád összes elemét le kellene cserélned.

Minden a helyén

Egy jól megtervezett minimalista térben minden tárgynak megvan a maga helye, így mindig tudod, hogy mit hol kell keresned, és ha végeztél, akkor hova kell visszraknod.

Ideje nekilátni

Ha különösen sok kacattal rendelkezel, akkor nehéz lehet elkezdeni változtatni rajta, de pont ebben az esetben van a legnagyobb szükséged rá. Azokat a tárgyakat amikre valójában nincs szükséged, ne rögtön a szemetesbe dobd, először kérdezz körbe az ismerősi körödben, hogy nincs-e valakinek szüksége rájuk, valamint a helyi segélyszervezetek is örömmel fogják fogadni a jó állapotú és még használható tárgyakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük