Polisztirol elemek festése otthon, saját kezűleg

A webáruházunkban kapható dekorációs elemek legnagyobb részének alapanyaga a polisztirol és ezeket megrendelheted általunk festve, vagy nyers formában, azaz festés nélkül is. Ha festés nélkül szeretnéd kérni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a részleteket. Ebben az cikkben szeretnénk bemutatni a festés menetét, hogy a festést akár otthon is el tudd végezni.

Alapanyag, azaz a polisztirol

Hungarocell, Nikecell, XPS, EPS? Mindegyik fő összetevője a polisztirol. Ha mélyebben szeretnéd megismerni az alapanyagot, akkor a wikipedia polisztirol szócikkét tekintsd meg.

Festék

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen festék megfelelő, ami oldószermentes. Ha oldószeres festékkel szeretnéd festeni, akkor az megmarhatja a polisztirolt, ami egyenetlen felületet eredményez és még a festék sem fog tökéletesen fedni.

A színválasztásról egy külön leírást készítettünk, ha még nem vagy biztos a kiválasztott színben, akkor mindenképp olvasd el, mert hasznos tanácsokat találhatsz benne. Általános tanácsként elmondható, hogy a fehér szín a legtöbb környezetbe tökéletesen illeszkedik, és a fehér festékkel kezdőként is könnyebb bánni, mint a sötétebb színekkel.
Mindenképp számolj azzal, hogy legalább 2 rétegben ajánlott festeni az elemet, hogy tartós és tökéletesen fedő réteget kapj.

Ecset, henger, vagy szivacs

A festék felhordásához háromféle eszköz közül is választhatsz:

  • Ecset
  • Henger
  • Szivacs
Ecset, henger, szivacs
Több eszköz közül is választhatsz

Kisebb felületekhez az ecset és a szivacsecset az ideális választás, míg a nagyobb egybefüggő felületeknél hengert érdemes használni, mert azzal nem csak gyorsabb a munka, de a végeredmény is szebb, homogénebb lesz.

Ecset választása esetén a jobb minőségűek közül érdemes választani, mert a gyengébbek hullajthatják a szálaikat, valamint a végeredmény sem lesz elég homogén a durva szőr által képzett textúra miatt.
Vízbázisú festékek használata esetén egy ecset hobbi célra örökké tart, így tényleg nincs ok a spórolásra.

Henger választása esetén a rövidszőrű, vagy szivacs henger használata a javasolt, mert ezekkel lehet a legtakarékosabban és a legegyenletesebb felületet festni.
Henger használtánál a festéklehúzó rács, vagy festéklehúzóval rendelkező tálca használata opcionális, de használata javasolt a tökéletes eredményért.

Előkészítés

Festés előtt nagyon fontos a felület előkészítése, száraznak, tisztának és pormentesnek kell lennie. Ha szükséges egy nedves ronggyal is áttörölheted a polisztirol elemet, de utána hagyni kell időt a teljes száradásra.

Nem tagadjuk, a festés piszkos munka, így ajánljuk, hogy húzz gumikesztyűt, az asztalt és az adott munkaterületet alaposan fedd le. Csak olyan ruhát viselj festéshez, amiért nem kár, ha 1-2 csepp festék örökre nyomot hagy rajta.

Festés

Fontos, hogy a festés egyes rétegei egyhuzamban fessük le, ne tartsunk szünetet, míg az egyes rétegek között a festék szárási idejét kötelező kivárni. Ez a két szabály betartása elengedhetetlen a homogén felülethez.

A festés mindig a legnehezebb elérhető felületekkel kell kezdeni. Ehhez használd a kisebb ecsetet és szivacsot, majd rögtön válthatunk nagyobb eszközre és befejezhetjük az adott réteget a nagy felületek festésével. A festést egyenes és egyenletes mozdulatokkal végezzük. Sose fessünk körkörös mozdulatokkal!

Utolsó simítások

Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, várjuk ki a teljes száradási időt és csak azután helyezzük a végső helyére az elkészült tárgyat.

Ha a falra szeretnénk rögzíteni, akkor az előző cikkünkben találhatsz néhány hasznos tippet a polisztirol ragasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük