Polisztirol ragasztása falra és más felületekre

Akár teljesen kezdő vagy, akár tapasztalt a témában, az alábbi összeállításunkból biztosan nyerhetsz egy-két hasznos tippet a polisztirol ragasztásához, legyen szó akár betűkről, rozettáról, stukkóról/díszlécről, vagy bármilyen díszítő elemről.

A polisztirolból készült elemek ( ide tartozik az EPS és az XPS is ) ragasztásánál a legfontosabb, hogy – a festéshez hasonlóan – kerüljön az oldószeres ragasztókat, mert azokat megmarják, kárt tehetnek a dekorációban, és még a tapadás sem lesz kellően erős és tartós.

Több technológia is létezik a ragasztáshoz, ezekből a körülményeknek megfelelően választhatunk.

Általános tanácsok

Bármelyik technikát is választod, az első és legfontosabb lépés, a ragasztandó felületek ellenőrzése és tiszítása. Ha nem található szemmel látható szennyeződés akkor is érdemes egy tiszta és nedves ronggyal áttörölni a felületeket, hogy biztosan a legjobb végeredményt kapjuk.

Pontosan válaszd ki a dekoráció helyés és pozícióját, valamint győződj meg arról is, hogy mind szélességben, mind magasságban elegendő hely lesz a teljes dekoráció felhelyezéséhez.

A ragasztót mindig a felragasztani kívánt tárgyra vigyük fel.

A folyékony és kenhető ragasztók esetén a felhelyezést követően még lehetőségünk van a felület síkjában mozgatni és forgatni az elemet, ehhez azonban fontos, hogy a ragasztót ne kenjük teljesen a tárgy széléig, mert akkor mozgatáskor a ragasztó nyomot hagy a falon. Továbbá vegyük azt is számításba, hogy a falra helyezéskor a nyomás hatására a ragasztó szétterül, így ha teljesen a széléig ragasztózzuk a tárgyat, akkor az már csak a nyomás hatására is ki fogja nyomni a ragasztót.

Akrik alapú ragasztó

A kartusos kiszerelésű (kinyomópisztolyhoz való) ragasztók közel 100%-a ebbe a csoportba tartozik. Ezek előnye, hogy készre keverve megvásárolhatóak, könnyedén használhatóak és a pisztolynak köszönhetően a felvitelük és az adagolásuk is egyszerű. Ezek nagyrésze kül- és beltéren egyaránt használható, valamint anyagok széles körén alkalmazható: fa, kő, beton, csempe, farostlemez, gipsz, gipszkarton.

A különböző gyártók különböző elnevezésekkel hozzák forgalomban, így keresheted a boltokban: Stukkó ragasztó, építési ragasztó, díszléc ragasztó, akril ragasztó, akril tömítő, építési ragasztó, szerelési ragasztó.

Kétoldalú ragasztó

A legegyszerűbb módja a ragasztásnak a kétoldaló ragasztócsíkok használata. Ez hibátlan és teljesen pormentes falfelületet kíván, és még így is csak közepes ragasztási erősséget érhetünk el. Ha viszont nem falfelületre szeretnénk rögzíteni a polisztrol elemeket, hanem csepére vagy műanyagra, akkor tökéletes választás lehet.

Egyértelmű hátránya, hogy a dekoráció és a fal között hézag lesz a ragasztó vastagságából adódóan.

Cement bázisú ragasztó

Ha sok vagy nagy felületű elemeket kell ragasztanunk ( például hőszigetelő lapok ) akkor ez a módszer a legköltséghatékonyabb. Ezeket a ragasztókat por formájában tudjuk megvásárolni általában 25 kg kiszerelésben. Használat előtt vízzel kell bekevernünk a használati útmutatóban megadott arányban. Fontos, hogy jól határozzuk meg a kívánt mennyiséget és arányokat, mert 1-2 óra után már megköt és nem tudunk tovább dolgozni vele, valamint utólagos vízzel higítása is tilos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük