A falszínek és a dekoráció színeinek jelentőssége

Mielőtt a fal vagy a dekorációs elemek festésébe kezdenénk, a legfontosabb lépés, hogy kiválasszuk a színeket, amikkel dolgozni szeretnénk. Számos tanulmány és publikáció keletkezett már ebben a témában, mi most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Ha mélyebben érdekel a téma, akkor a következő cikkeket ajánljuk:

A színeknek meghatározó szerepe van életünkben, hatással vannak közérzetünkre, viselkedésünkre, érzelmeinkre, hangulatunkra. Bizonyos árnyalatok gyógyító hatással rendelkeznek, így a színeket már az orvostudományban is alkalmazzák, színterápia formájában.

Törekedjünk a harmóniára, mértékletességre, hisz az egymástól eltérő, túl sok, intenzív szín idegesítő hatást kelt, ilyen környezetben nem lehet kikapcsolódni, pihenni. Ugyanakkor az egyszínűség, a túl világos színek unalmas összhatást kelthetnek. Lehetőleg egy szín használjunk, illetve annak különböző árnyalatait. Erőteljes, sötétebb színeket csak egy vagy két falfelületen alkalmazzunk. Lakásunk kialakításánál fontos szerepet játszik a tér, a megvilágítás, a forma, a funkció, valamint a színek és textúrák.

Színválasztási tanácsok

Nagyobb felületeknél sötétebb érzést kelt ugyanaz a szín, amit a kisebb felületen még tökéletesnek véltünk. Ezért nagyon fontos, hogy, ha falfestéshez választunk színt, akkor ne vegyük készpénznek azt, amit az apró színkártyán látunk. A felület mérete mellett a fényviszonyok is erősen befolyásolják a szín erősségét, de főként a színhőmérsékletét. Ideális esetben próbafestést kellene végezni a kiszemelt festékkel a festendő helyiség vagy épület egy falán, de ez csak nagyon kevés esetben kivitelezhető és gazdaságos. Ennek hiányában keressünk olyan festéküzletet, ahol néhány mintafalat bemutató jelleggel lefesetettek a forgalmazott és népszerűbb festékekkel.

A tér optikai növelésére egyszerű és nagyszerű megoldás a világos színek használata, gyakran alkalmazzák ezt abban a formában, hogy a falakat a kiszemelt színre festik, míg a mennyezetet ugyanennek a színnek egy világosabb árnyalatára, sőt gyakran csak fehérre. Ha esztétikus megjelentést szeretnénk, akkor sose válasszunk a mennyezetre sötétebb színt, mint az oldalfalakra.

Színek hatásai és jellemzői

Színes ceruzák

Zöld

A zöld a természet, a megújulás színe, nyugtatja az érzelmeket és a tudatot, harmóniát sugároz, oldja a szorongást, a depressziót. Fertőtlenítő, gyógyító hatást is tulajdonítanak neki, ezért kórházakban is gyakran alkalmazzák. Az egyik leggyakoribb szín. Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető és megkülönböztethető szín. Belsőépítészek is gyakran alkalmazzák háttérként. Érdekesség: George Washington kedvenc színe volt.

Piros

A piros figyelemfelhívó, ugyanakkor sötétedéskor ezt a szín lehet először szem elől téveszteni. A szivárvány legfelső sávja, a leghosszabb hullámhossz a piros. A fengshui szerint, ha a bejárati ajtót pirosra festjük, azzal a lakók jólétét biztosítjuk. Ez a szín növeli az önbizalmat, a lelkesedést, tettre ösztönöz, ugyanakkor a vitális funkciókra is hatással van: növeli a vérnyomást, a pulzus-, és légzésszámot. Nagyobb felületen alkalmazva, bizonyos idő után túlpörgeti, kifárasztja az emberi szervezetet, idegességet, ingerültséget, nyugtalanságot vált ki. Hálószobába nem ajánlott. Érdekesség: a méhek nem látják a piros színt.

Rózsaszín

rózsaszín hasonlóan magas energiaszinttel bír, mint a piros. Fiatalos, vidám, izgalmas szín. Nem agresszív, mégis szenvedélyt, érzékiséget tükröz.

Kék

A kék szín folyamatosan jelen van az életünkben (óceánok, tengerek, tavak, ég), békét és nyugalmat áraszt. Stressz-, és feszültségoldó hatása miatt jó választás lehet hálószobába. Hideg szín. Világos árnyalatai frissességet, sugallnak, nyugtató, inspiráló hatásúak, így jó választás lehet nappaliba, de gyakori színe dolgozószobáknak, irodáknak is. A kék sötétebb árnyalatai azonban hosszútávon rontják a közérzetet, kedvetlenné tesznek, nagatívan hatnak a szervezetre, így a lakásban inkább csak kiegészítőknél használjuk.Érdekesség: a bagoly az egyetlen madár, mely látja a kék színt. A szúnyogok jobban vonzódnak a kékhez, mint bármely más színhez.

Lila

A lila a luxus, a hatalom, a jólét színe. A piros dinamizmusa és a kék nyugalma között harmóniát teremt, nyugtatja az elmét és az idegeket, ösztönzi a kreativitást. Hosszútávon ugyanakkor nyomasztó hatással bírhat, ha a kék jobban dominál, a piros elveszíti mellette energizáló hatását. Nőies és romantikus. Jó választás lehet a hálószobába.

Sárga

sárga szeretetteljes, optimista szín, vidámságot, jókedvet, derűt, boldogságot, melegséget, energiát sugall. Stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, a memóriát, elősegíti a koncentrációt, beindítja a kreativitást, ugyanakkor türelmetlenséget vált ki erős vibrálásával.

Narancssárga

A narancssárga melegséget, barátságot, megbízhatóságot sugall, növeli az aktivitást, jótékonyan hat az immunrendszerre. Jó választás lehet gyerekszobába vagy nappaliba. A legmegosztóbb szín, szélsőséges érzelmeket vált ki az emberekből. 

Barna

A barna a Földdel való kapcsolat, a természetes dolgok, az önfegyelem színe. Nyugtató, harmonizáló hatású, semleges szín. 

Fehér

A fehér a tisztaságot, az új kezdetet, a békét, a boldogságot, a nyugalmat szimbolizálja. Semleges szín, tágítja a teret, bármilyen színnel társítható. Jó hatással lehet ránk a fürdőszobában vagy a hálószobában.

Szürke

szürke az elegancia, a hűvösség üzenetét hordozza. Semleges szín, az erőteljes fekete és a fehér között elhelyezkedve egyfajta kompromisszumot teremt. Ugyanakkor pesszimista, melankólikus hangulatot, unalmat is kiválthat. Gyakori háttérszín.  

Fekete

A fekete erős, mérvadó, hatalommal bíró, rejtélyes szín, az eleganciával társítják. A lakberendezés terén a fényes, ezüst, csillogó fekete felületek mutatósak, de nagy felületen,  a színek hiányát erősítve nyomasztó egy lakásban, erőteljes érzelmeket gerjesztve rosszkedvűvé tehet. Nem ajánlott nagyobb felületekhez. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük